Bericht door: Boeskoolstad Oldenzaal

Vier avonden Gala-plezier in De Lutte – Bosdûvelkes euforisch over talent in eigen dorp

Foto’s van de Gala’s zijn te vinden op onze Facebookpagina

Meer dan 1.000 bezoekers hebben de Gala 2017 van CV De Bosdûvelkes in vier voorstellingen bezocht in café/zalencentrum De Vereeniging, de residentie van de carnavalsclub. Een wervelende aaneenschakeling van muziek, toneel, film, theater en buuts

Na de fraaie muzikale opening door hofkapel Dûvels Geweld werd het spits afgebeten door het bekende duo Manon Wonniger en Ludwig Olde Riekerink. Vanuit een luchtballon beschouwden zij de natuur rondom De Lutte en haar inwoners. Zowel de productie met spectaculaire luchtopnames als het acteertalent werden zeer gewaardeerd. Een ABBA medley werd vertolkt door No’Gene bestaande uit de zangeressen en toptalenten Fleur Benneker, Janneke Visschedijk en Danieke Vrijkorte.

Een jaarlijks terugkerend intermezzo is de uitreiking van de Lutter Leppel. Door stevige klunzigheid vallen inwoners uit het dorp op. Dit keer reikten Arjan Arends en John Meijerink de trofee, met een zeer twijfelachtige eer, uit aan Sander Kempers. Hij zwom, behoorlijk onder invloed, stroomopwaarts in de Dinkel om zo sneller thuis te komen. Dat is nogal mislukt en hij is ternauwernood gered van onder anderen 78 teken. Hans Kazan en Gerhard Klok, respectievelijk Hans Olde Theussink en Gerhard Veldscholte brachten eenvoudige doch zeer humoristische goochelacts. Een vriendengroep, debutanten op de gala, kwamen als een rugby club ‘Hakka on Toer’ met ontzettend veel kabaal uit de vier hoeken van de zaal tevoorschijn. Na een virtueel bezoek aan Europese hoofdsteden belandden zij uiteindelijk op het podium. Door een synchroon optreden met luide kreten, kregen zij de lachers op de hand. De Orde van Verdienste werd uitgereikt aan streektaalconsulent Harry Nijhuis die zich op heel veel fronten inzet voor de Lutter samenleving.

Na de pauze werd het strakke programma onder leiding van presentator Peter Benneker voortgezet. Hij werd daarbij geassisteerd door Babette Reinink en Anne Jansink. Dûvels Geweld liet zich ook van de show kant zien. Eén muzikant (Matthijs Leferink) bespeelde daarin maar liefst vier instrumenten tegelijk. Een delegatie van oud Graven liet de ‘Lutter fonteinen’ sproeien als nooit tevoren. Een strak geregisseerd optreden waarbij de spelers voortdurend nat werden gespoten zonder uit hun strakke rol te vallen. De Raad van Elf was weer met de camera op pad geweest. Het SBS6 programma ‘Nederland Undercover’ van Alberto Stegeman werd zeer kunstig op de hak genomen. De mannen deden enkele undercover operaties bij de plaatselijke Plechelmus basisschool en autohandel Wessel. Onder de titel ‘Vrienden van de galamedley’ werd een verrassende muzikale afwisseling gebracht door Marcel Spitshuis en Otto Reinink samen met de drie eerder genoemde zangeressen. Marco Oude Elferink was terug van weggeweest. Dit keer bracht hij een soloact onder de naam Dass’n Hendrik, vernoemd naar een zonderling persoon die enkele eeuwen geleden in de Hel (achter de Zwaantjes) woonde. Hij hield verschillende instanties en personen een spiegel voor waarbij hij de interactie met het publiek niet schuwde en daardoor zat het publiek op het puntje van de stoel.

Tijdens de hele gala werden een paar keer verrassende onderbrekingen ingelast door Sander en Tijs Wiefferink. Onder de titel ‘Kul TV’ hadden zij een facebook compilatie gemaakt van opvallende fillmpjes. Enige jaren gemist, maar nu weer op de juiste plek: Gert Benneker en René Bentert. Met geweldige humor wisten zij precies, na enig profielonderzoek, dat al eerder bij dé Lossernaar en dé Oldenzaler was gebeurd, te duiden wat of wie nou dé echte Luttenaar is. De ontmoetingen bij de pinautomaat, in de supermarkt, met de buurman op straat en een bezoek aan de plaatselijke kapper; werden door Gert als uit Wikipedia voorgedragen en in het Twents door René ingekopt. Het publiek liet na afloop weten de introductiefilm en de ‘making of’ geweldig te hebben gevonden.

De galacommissie, bestaande uit Tom Seiger, Ingrid Volker, Ties Hampsink en José Bossink, waarbij de laatste na 13 jaar afscheid nam van de commissie, kan terugkijken op een zeer geslaagde gala waarbij zij ondersteuning vonden van schminkers, toneelmeesters, technici in geluid en licht en programmabegeleiders.

Foto’s van de Gala’s zijn te vinden op onze Facebookpagina