De Lutte – Tijdens de laatste galavoorstelling van de Bosdûvelkes kreeg Hendrik Volker de orde van verdienste uitgereikt. “Een stille keihardwerkende kracht op de achtergrond”, zo werd hij door voorzitter Mike Oude Hampsink in één zin getypeerd. In de loop der tijd heeft Volker zich voor tal van bouwwerkzaamheden in De Lutte ingezet.

Al sinds 1978 reikt de carnavalsvereniging De Bosdûvelkes uit De Lutte, traditiegetrouw bij de laatste galazitting, de Orde van Verdienste uit. Deze bijzondere erkenning ontvangt een persoon, een groep personen, club of vereniging, die zich over langere tijd belangeloos inzet voor de samenleving. Ten overstaan van het grote galapubliek in café/zalencentrum De Vereeniging werd dit jaar Hendrik Volker op het podium geroepen.

Een greep uit zijn vele activiteiten: in de 70-er jaren was hij de man voor al het klein onderhoudswerk aan de basisschool. In 1991 heeft hij een groot aandeel gehad in de (ver)bouw van de blokhut van Jong Nederland. Zo bouwde hij de nieuwe toiletgroep, maakte de fundatie, stelde de kozijnen, metselde en bracht de houten gevels aan voor dit belangrijke gebouw voor de jeugd.

Vanaf 1984 bouwde hij mee aan drie gravenwagens en deed samen met Hennie ter Linde al het timmerwerk voor de carnavalsvereniging. Bij de bouw van de carnavalsloodsen in 2000 was hij een van de voormannen. Zelfs recent nog bouwde hij de nieuwe buuttonnen voor de gala.

De Plechelmus Harmonie kon jaren op hem rekenen bij de bouw van het podium voor het immens bekende Poas Bloasfestival. Ook bij de vernieuwingen van de Plechelmuskerk was hij zeer nauw betrokken. De uitbreiding van het priesterkoor, het nieuwe parochiecentrum, de verplaatsing van de doopvont en de bouw van de dagkapel, zijn gerealiseerd onder het toeziende meesteroog van Hendrik Volker. De nieuwe prachtige eiken orgelkast voor het kerkorgel heeft hij samen met wijlen Frans Koertshuis gebouwd.

In 2009 werd een begin gemaakt met de revitalisering van het kerkenbos in De Lutte. Hiervoor heeft Volker zich mede ingezet voor de bouw van het bruggetje, het buitentheater en de Jozefkapel. Ook de banken op het kerkhof en bij de Calvarieberg zijn door Hendrik gemaakt. Samen met zijn broer heeft hij het Mariakapelletje gebouwd aan de Snoeijinksweg. Hendrik Volker is oud-graaf (1979) van De Bosdûvelkes en is heden ten dage nog steeds bezorger van ’t Luutke, de Nestor en ’t Dûvelke in de Hengelheurne.

Het kleinood behorende bij de Orde van Verdienste werd hem opgespeld door regerend Graaf Dré. De bijbehorende oorkonde werd hem door het bestuur overhandigd en voor zijn vrouw Betsie waren er bloemen. Volgens het grote applaus van het publiek, heeft het bestuur van De Bosdûvelkes voor 2016 wederom een goede keus gemaakt.